Hírarchívum

Közzététel dátuma: 2019. 05. 20.

Az orális antikoagulánsok hatásossága és biztonságossága nonvalvuláris pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél.

Közzététel dátuma: 2019. 05. 16.

Eltérő antikoaguláns terápiák hatékonysága és biztonságossága kardioverzióban részesülő pitvarfibrilláló betegeknél.

Közzététel dátuma: 2019. 05. 16.

A nem K-vitamin-antagonista orális antikoagulánsok hatásossága és biztonságossága pitvarfibrilláló betegeknél "real-world" adatok elemzése alapján.

Közzététel dátuma: 2019. 05. 15.

„Real-world” vizsgálatok szisztematikus áttekintése és hálózat-metaanalízise, melyekben non-valvuláris pitvarfibrilláló betegeknél vizsgálták a DOAC és KVA által okozott major vérzéses események gyakoriságát.

Közzététel dátuma: 2019. 05. 14.

Hatékonyság és biztonságosság a rutin klinikai gyakorlatban négy amerikai magán-egészségügyi adatbázis adatainak felhasználásával az ambuláns betegek vénás tromboembóliájának kezelésében.

Közzététel dátuma: 2019. 02. 20.

A migrén az egész világon elterjedt betegség, melynek rendkívül nagy az egyéni és társadalmi tehertétele. Az 1800-as évektől folyik a vita, hogy mi okozza a migrént: az erek betegségéről van szó, mint ahogy a fájdalom lüktető jellege és a roham alatti sápadtság sugallják, vagy pedig elsősorban idegi (neuronális) eredetű, amire például a migrén aura jelensége, a nem vascularis eredetű kísérő tünetek, mint a hányinger és fényérzékenység, illetve a szenzitizáció jelensége utalnak.

Közzététel dátuma: 2019. 02. 20.

A migrénnek több típusa van, és egy betegnél többféle migrén is előfordulhat. A leggyakoribb altípus, az ún. aura nélküli migrén közepes vagy erős, lüktető vagy görcsös fejfájás, ami jellegzetes kísérő tünetekkel jár, mint például hányinger, hányás és a környezeti ingerek (fények, zajok, illatok) iránti túlzott érzékenység. A betegek mintegy 25%-ának aurával járó migrén rohamai is vannak.

Közzététel dátuma: 2019. 02. 20.

A modern orvostudomány jelenlegi legjobb gyakorlata az, hogy egy adott betegség lehetséges kezelési módjainak hatékonyságát a rendelkezésre álló tudományos adatok alapján megítéli, és az adatok összefoglalásával irányelveket készít a klinikusok számára, hogy segítse őket abban, hogy megbízható információn alapuló döntéseket hozhassanak. Az EHF kongresszus során az egyik legfontosabb szekcióban Prof. Paolo Martelletti, a római La Sapienza egyetem tanára elnökletével két ilyen irányelv került ismertetésre.

Közzététel dátuma: 2019. 02. 20.

A “Forró témák új olvasatban” című szekcióban különböző témákról volt szó, amelyeknek elsősorban a mindennapi betegellátásban van jelentőségük. Bár nagyon sokféle témából válogattak, olyan szekció volt ez, amely magával ragadta a hallgatóságot, és több fontos gondolatot sikerült átadni.

Közzététel dátuma: 2018. 12. 30.

Az EAN idei, lisszaboni kongresszusának programjából adunk egy kis ízelítőt helyszíni beszámolók alapján. A gazdag tudományos anyagból a krónikus fejfájással foglalkozó szekciót és két elnöki előadást emeltük ki.

Közzététel dátuma: 2018. 12. 30.

Az idei kongresszus fókuszában a demenciával és az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatás és innováció jövője állt. A gazdag tudományos programból néhány, klinikai szempontból is érdekes eredményt ragadtunk ki.